Sunday, August 7, 2011

Assalamualaikum..

Entry neh pasal makanan..hehehe.. Bulan pose neh kalo sebut saje makanan mesti semua segar je matekan..hehehe..

Yana masih lagi nak bercerita tentang zman kecil-kecil dulu.. Kalo dulu yana hidangkan korang dengan cerita mase yana bayi dan meningkat kanak-kanak sekarang yana nak gabungkan keduanya.. Macam mane yana wat ?? Magic ka ?? Tak de lah sampai magic.. Ade orang cakap makanan boleh menghubungkan individu.. Jadi yana pun terfikir betullah tuh.. Sebab dari kecil sampai dah besar neh pun, yana masih ingat lagi jajan-jajan yang yana suke...

Arwah aki yana dulu buka kedai runcit, jadi yana salu lah dimanjakan dengan makanan neh.. makanan neh tak de lah banyak sangat pewarna dan pengawet macam zaman sekarang neh.. Tapi rasenyer memang best!!

Antara jajan yang yana suke sangat..

1. Bin-Bin

Yana neh memang penggemar jagung sejati.. Patut lah sampai skang pun yang berkitan dengan perkataan jagung yana jadi ' acdicted' rupanyer bermula di sini lah deria rase terhadap jagung bermula.. yana boleh habiskan 1 plastik yang 24 pack sesorang dalam mase 2@3 hari je.. Memang power punye yana melantak si bin-bin neh.. Best sangat rase die.. yana kalo makan sampai tak hingat dunia tau..

2. Keropok Durian


Yana neh kalo orang yang kenal, memang tahulah yana bau durian pun tak boleh.. Tapi yana neh hantu tempoyak.. hahahaha... Tapi keropok durian neh memang favorited yana.. Pelik kan yana neh.. Aneh sungguh.. Apepun memang sedap pop corn durian neh.. Terbaek!!

3. Kek Hero

Kek paling glamour zaman dulu-dulu.. Rasa coklat yang penuh nikmat dan lapisan kek yang tebal serta bulat.. Memang best.. Lagi best dari kek lapis Apollo & Cocopie tau.. Sebab coklat die memang tak de tandingan.. Harga 20pocen jek dulu kek neh.. Memang berbaloi-baloi lah dengan harga cam gini dapat coklat yang lazat..

4. Gula-gula Susu


Wah macam-macam perasa ade gula-gula neh.. Gula-gula neh bukan macam gula-gula biase tau.. Dari segi packaging die memang mesra alam & menjaga kesihatan kanak-kanak lah.. Packaging dari kertas.. Rase tak terlalu manis walupun ade dalam pelbagai perasa ditambah pulak dengan rase lemak-lemak susu tuh, dah lah tekstur gula-gula neh lembut.. Cair je dalam mulut.. Memang nikmat makan gula-gula neh.. Perasa kegemaran yana, perasa 'Rose' sebab warna pink.. hehehe..

5. Coklat Fruity Stick


Coklat neh rase kenyal-kenyal.. Ala-ala lolipop tapi bukan lilipop tau.. Die liut-liut.. Zaman dedulu terserlah rase coklat die yang dilapisi lapisan buahan perasa campuran ( bergantung pada perasa yang korang pilih ).. Nikmat makan coklat neh.. Tapi pas tuh lekat kat gigi..

Ade satu lagi jenis coklat macam neh juga, tapi panjang dan lebih kecil dari saiz yang diatas tuh.. Ade 2 perasa aje Strawberry & Grape.. Plastik warna pink & purple.. Yang tuh pun sedap jugak.. I like !! I like!! like very-very much.. :)

6. Tora & Ding Dang


Yang neh lagi best.. Sebab ape, beli neh dapat makanan dan hadiah.. Kire pakej.. Jadi kanak-kanak yang bijak akan beli yang neh.. hahaha.. Dari sini lah kebolehan yana tentang barangan " Buy 1 Free 1" neh dicetuskan sehingga sekarang.. hahaha.. Rahsia tau.. Kalo dedulu tengok jer iklan 2 benda neh kat tv mesti nak beli sebab nak dapatkan mainan terkini tuh.. Pastuh main dan tunjuk kat kekawan bile main petang-petang... hahaha.. Kenangan sungguh..

7. Choki- choki


Sampai skang pun ade lagi.. Ingat lagi dulu choky-choky neh 10cen jeh 1.. Bile balik rumah makan dengan roti.. Alah macam " Nutella " sekarang neh.. Tak pun makan je cam gitu sesambil duk kat tangga rumah sambil hirup udara segar petang..

8. T-Drop


Gula-gula bulat pelbagai warna yang diletakkan dalam bekas bulat neh ade 4 perasa biasanyer.. Dulu ayah & mama salu belikan kami adik beradik gula-gula neh, pastuh kongsi reramai.. Tapi kekadang dapat 1 tin sorang.. Yang bestnyer gula-gula bulat neh ade cam serbuk putih kat dalam die.. Kite boleh guling-gulingkan gula-gulanya yang bulat tuh dalam serbuk putih yang disediakan.. Mungkin dari sini lah kemahiran golek kuih dalam tepung yana menjadi semakin cekap.. hehehe

9. Smarties

Yana suke gula-gula yang ade " shell " atau cengkerang nipis luar die pastuh dalam die rase coklat.. Tak semestinyer smarties aje yana makan gula-gula yang seiring dengannya yang colour-colour tuh pun yana suke juga.. yana suke bukan sebab ape, yana wat lipstick dengan pewarna yang ada kat " shell " warna merah tuh.. Warna-warna lain pun yana wat lipstick jugak.. Kire jimatkan.. hahaha kalo nah wat skang neh agak-agak boleh tak?? :P

10. Nini cokelat celup


Yang neh pun ade biskut dan perasa pilihan ade tiga perasa strawberry, coklat & kacang.. Semua perasa yana makan.. Memang sedap.. Bukan main lagi dulu yana makan biskut tuh celup sikit-sikit aje.. Sebab nak ratah krim die tuh.. hehehe.. Tamok sungguh yana..

11. Gambir


Yana panggil gambir Haw flake neh.. yana bukan suke sangat pun yang neh kecuali letak dalam kek lapis, " especially " kek lapis Sarawak.. Tapi sebab ade sentimental value jadi kire suke lah yek.. Ade cerita disebalik masam & manis gambir neh.. Kalau dulu mama pergi kedai Aki nak beli barang dapo nak memasak, mama beli lah gambir neh kat kami adik beradik sebab murahkan gambir neh.. 1 bungkus 10cen jer.. Dah tuh ade banyak keping lak kat dalam tuh.. Jadi boring-boring makan la.. yana makan ikut keping-keping tau.. Disiplin sungguh yana.. ;p

12. Coklat Coco Jely


Dulu coklat neh salu taja cerita Doraemon.. Memang fames coklat neh mase tuh.. Tagline die " Coco jely yeah !! " yana ingat kisah coco jelly neh.. Zaman wat sambut Birthday yana time tadika dulu, yana asyik makan coklat neh dan kasi kawan-kawan rapat dengan yana coklat neh secara tidak adil.. Sampaikan mase nak agihkan coklat tuh betul-betul.. Ade la sorang budak lelaki tuh dapat 1 bijik je.. Sepatutnya dapat 2 bijik sorang.. Kesian sungguh budak lelaki itu.. maaf yer.. yana kecik lagi mase tuh..

13.Nano-nano


Sebenarnyer mama yang suke sangat makan coklat neh.. Jadi bile balik keje mama bahagiakan kami semua adik beradik dengan pembahagian sama rata coklat neh tuk kami sekeluarga.. Sambil makan sambil nyanyi lagu.. Nano-nano, manis masam & masin.. Nano-nano..Nano.. Nanooooo..

14. Push pop


Oh memori sungguh push pop neh.. yana beli bulan pose tau tak.. yana sanggup tak habiskan sebab nak simpan raye.. hahaha siap bawak balik kampung lagi.. Punye lah bangga dapat makan coklat neh.. Mahal jugak lah kire waktu tu.. Memang eksyen sungguh yana..

15. Kopiko


Yana tak suke sangat, tapi angah (adik yana) suke sungguh gula-gula neh.. Jadi yana pun makan juga lah sebab kalo beli kene kongsi kan.. Dalam-dalam tak suke tuh yana bawak juga p sekolah mase darjah 1 dulu.. hahaha.. Memang lawak.. Sebab dah terlebih makan kopi, jadi bile dah besar neh...Tengok kopi pun dah tak heran..

Antara jajan yang tak berapa suke dan nak makan kene sorok-sorok

Chewing Gum


Yana panggil singgam!! Sebab ayah yang sebab cam tuh.. hehehe.. kalau beli nih kompem sorok2... Mama & ayah tak bagi makan.. Takut terlekat kat kerongkong.. Pastu mula laa ada mitos cakap nanti terbelit kat usus la tali perut laa...


Yang kat atas neh yana sempat makan perasa Anggur aje.. Sekali je yana makan.. Time yana darjah 1.. hehehe makan sorok-sorok kat rumah aki kat tangga belakang.. Lapisan luar macam " shell" nipis, bile dah lumat habis " shell" die baru lah ade kuar singgam tuh..

Coklat udang


Yana memula dapat makan coklat udang neh, mase berkunjung ke rumah Pak Ngah Nuar ( abang ngah mama yana ).. Mama cakap boleh makan dengan plastik-plastik.. Rase coklat neh tak lah sedap sangat, lagipun warna coklat neh putih tak berapa menarik perhatian.. Ayah marah sebab kiteorang makan dengan plastik-plastik.. Jadinyer sekali tuh je la makan coklat neh.. Sebab kami kompius.. Mama cakap boleh makan plastik, ayah cakap tak boleh.. Tapi kami makan je dengan plastik-plastik.. Rugi lah kalo tak makan plastik kan.. Nak tau gak ape rase die.. Oh so memang yana degil..

Sugus

Salu jugak mama & ayah tak kasi makan walupun sebenarnya coklat neh sedap.. Sebab mama cakap tak halal perasa strawberry tuh.. Jadi tak makan lah.. Sempat makan sekali dua jer sebelum mama kuarkan stement tuh..

Banyak lagi makanan zaman dulu-dulu.. Makanan pun boleh menggamit memori tau.. Apa jajan kegemaran korang yek dedulu??

::TeRiMa KaSiH sebab sudi baca.. Yana Cayang korang cemua manyak-manyak tau ::

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...